Dünyada Osmanlı İzleri

Rastgelelik Alışveriş Sitesi
3 min readJun 12, 2022

--

Osmanlı devleti yıkılıp gitti mi sizce? Gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz?

Bir şeyin var olup olmadığını ardında bıraktıkları belirlemez mi? İşte size bu kapsamda önemli bazı izlerden bahsetmek istiyoruz. Rastgelelik arama motoru sorgularıyla güçlendirdiğimiz bu veriler, Bi’dünya Haber referansı ile sunulmuştur.

Bulgaristan’da Osmanlı İzleri

Biliyoruz ki, Osmanlı devleti mimari ve sanatsal olarak en çok Rumeli bölgesine, yani bugünkü Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk ve Yunanistan topraklarına yatırım yapmış. Büyük bir kısmı tahribata uğramış olsa da hala ayakta kalmayı başaran önemli yapıtlar bulunuyor.

Osmanlı Devleti’nin Bulgarlar ile olan ilk ilişkilerine bakıldığında 1352 tarihinde Bulgar Kralına karşı Bizans’la birleşmeleri göze çarpar. Tarihsel süreçte yaşanan değişmeler sonucu Bulgar Kralı Şişman, kız kardeşini I. Murad ile 1368 yılında evlendirmiştir. Daha sonra 1396 yılında Yıldırım Bayezid’in Niğbolu’yu almasıyla Bulgaristan tamamıyla Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. 1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilanı sırasında Osmanlı’dan ayrılan Bulgaristan, monarşik bir krallık olmuştur.

Cebel Camii (Cebel)

Cebel Camii, Bulgaristan’ın güneyinde Kırcaali ilinin Cebel ilçesinde bulunur. Kimi kaynaklara göre 1798 kimi kaynaklara göre 1712 yılında tamamlanan camii, Cebel’de yer almasından ötürü Cebel Camii adını almıştır. Caminin iç kısmında Osmanlı süslemelerini yansıtan sarı, mavi, yeşil tonlarında motifler mevcuttur. Lale Devri’nin mimari özelliğini yansıtan camii, 2018 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa’daki hayırseverler tarafından restore edilmiştir.

Hüdavendigar / Cuma Camii ( Filibe / Plovdıv)

Bir diğer adıyla Cuma Camii Bulgaristan’ın Filibe ilinde bulunmaktadır. Sultan I. Murad döneminde yapılan camii şehirde Osmanlı İmparatorluğu’nun sembolüdür. 1363–1364 yılları arasında yapılmış olan camii, yaşanan depremden sonra tamir edilmiştir. 19. yüzyılda Edirne’deki yapıları süsleyen Nakşî Mustafa Çelebi, Hüdavendigar Camii’ne duvar nakışlarını eklemiştir.

Bayraklı Camii (Samokov)

Yokuş Camii olarak da bilinen cami 19. yüzyılda Bulgaristan’ın Samokov ilçesinde inşa edilmiştir. Orta kubbesini 4 tane bağımsız sütun taşımakta olup caminin boyutu 14×14.80 metredir. İçerisindeki asma kat kadınlar için ayrılmıştır. Minaresi sırlı tuğlalardan desen oluşturularak inşa edilmiştir. İç duvarlarında yer alan zengin kalem işi bezeme dikkatleri üstüne toplamaktadır. 1960–1966 yılları arasında mimar Nikola Muşanov ve ressam Georgi Bestoynev tarafından aslı bozulmadan tamir edilmiştir. Bayraklı Camii günümüzde ibadete kapalı olsa da müze olarak korunmaktadır.

Devamı: https://www.bidunyahaber.org/bulgaristandaki-osmanli-izleri

Gürcistan’da Osmanlı İzleri

Osmanlı’nın önemli bir yatırım ve katkı sağladığı bir başka bölge ise Kafkasya bölgesidir. Günümüzde Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan topraklarında yer alan bu coğrafyada da önemli eserler bırakmıştır. Ancak ne yazık ki Ermenistan’da eserlerin büyük bir kısmı, hatta tamamı diyebileceğimiz oranı tahrip edilmiş, yıkılmış ve zarar görmüştür.

Gürcistan’da ise ayakta kalmayı başaran bazı eserleri sizler için derledik.

Ahmediye Cami ve Medresesi

Ahmediye Camii 19.yy’da inşa edilmiş külliye niteliği taşıyan bir camidir. Ahmediye Külliyesi Gürcistan-Türkiye sınırında yer alan, Türklerin yoğun olarak yaşadığı ancak Osmanlı-Rus harbi sonrası Ruslara bırakılan, SSCB döneminde ise buradaki Türklerin sürdün edildiği Ahıska’dadır. Ahıskanın merkezinde bir tepede yer alan cami, çevresindeki Ahıska kalesi, medresesi, çeşme ve sebilleri ile külliyeyi oluşturmaktadır. Camii, Hacı Ahmed Paşa’nın Ahıska Beylerbeyi iken İstanbul’daki Selâtin camiler örnek alınarak yaptırılmış, uğradığı birçok tahribata rağmen 250 yıldır ayakta durmaktadır . Cami günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Gürcistan-Türkiye arasında kültürel varlıkların korunması ve restorasyonuna yönelik yapılan antlaşma ile Gürcistan’da restorasyonu başlatılan camilerden biridir.(Agara)

Zunduga Cami

Gürcistan‘ın Zunduga Köyü’nde 18. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir, yapı ustası tam olarak bilinmemektedir. Cami taştan bir bodrum üzerine ahşaptan yapılmış, mütevazi bir görünüme sahiptir. Camide Osmanlı dönemine ait mezar taşları ve kitabeler bulunmaktadır. 2 katlı kare ahşap bir iskelete sahip olan camiye 6 katlı bir merdivenden giriş sağlanmakta olduğu, bodrum kat dışında yapının tüm elemanlarında ahşap malzeme kullanıldığı görülmektedir. Her iki katta da çok yoğun bir şekilde ahşap süslemeler bulunmaktadır.

Fotoğrafta da görüldüğü gibi caminin tavanında süslemeler yoğun olarak bulunmaktadır. Tavandaki süslemelerle arasındaki uyumuyla kaybolan kubbe, “bağdadi kubbe” türünün bir örneği olarak değerlendirilmektedir. Caminin minaresi bulunmamaktadır.

Listenin Tamamına buradan ulaşabilirsiniz: “Gürcistan’da Osmanlı İzleri”.

Kaynaklar

  1. Bi’dunya Haber, https://www.bidunyahaber.org
  2. Rastgelelik Arama Motoru, https://www.rastgelelik.com
  3. Rastgelelik Wiki, https://www.rastgelelik.com/wiki

--

--

Rastgelelik Alışveriş Sitesi
Rastgelelik Alışveriş Sitesi

Written by Rastgelelik Alışveriş Sitesi

Alışveriş deneyiminizi wiki ve arama ile farklılaştıran alışveriş sitesiyiz. www.rastgelelik.com

No responses yet